ENERGIE BESPAREN

Hier zijn alvast 6 tips +

Screenshot 2022-01-27 at 14.08.27
Tip 1: Verlaag de kamertemperatuur

Hiermee bespaart u gemiddeld 250€ per jaar

Staat de thermostaat nu op 21° graden, zet hem dan eens voor een paar dagen op 20,5°. Daaraan gewend? Zet hem dan voor een paar dagen weer een halve graad lager en doe dit net zolang tot u zegt “Nee, nu is het niet meer lekker!”. Besparing 90€

Wat u natuurlijk ook nog zou kunnen doen is een warme trui en dikkere sokken aandoen en misschien kan dan zelfs de temperatuur nog een halve graad naar beneden.

Als u dan ook nog ‘s nachts de verwarming op 15° zet, bespaart u weer geld. Besparing 180 €

class, classroom, room-1986501.jpg
Tip 2: Verwarm geen lege kamers

Hiermee bespaart u hier gemiddeld 500€ per jaar

Is bijvoorbeeld overdag niemand thuis, zet de verwarming dan net zoals ‘s nachts op 15°. Besparing 160 €

Gaat u meestal om 23h00 slapen, probeer of het nog warm genoeg blijft als de verwarming reeds om 22h00 uitgaat. Maar laat (als het gaat) de circulatiepomp wel tot 23h00 draaien. Besparing 20 €

In kamers die u weinig gebruikt, zet u de thermostaatknop op de vorstvrijestand. De deuren van deze onverwarmde kamers houdt u natuurlijk dicht, zodat er geen warmte uit de verwarmde naar deze onverwarmde kamers kan stromen.  Besparing 240 €

In een koele slaapkamer slaapt het meestal beter, dus verwarm deze niet! Besparing 80 € Zou het dan toch een keer in Nederland erg gaan vriezen, neem dan een extra deken of dekbed.

Screenshot 2022-01-27 at 14.14.32
Tip 3: Stel uw CV-ketel juist in

Vaak staat de temperatuur van het water dat door de radiatoren gaat te hoog ingesteld (vaak op 80°). Zet deze temperatuur eens op 60° en dan op 55° enzovoort. Is uw huis prima geïsoleerd dan kan het zelfs zijn dat u uitkomt op 35°.  

Ook staat vaak de temperatuur voor het warme water uit de kraan te hoog ingesteld (ook hier weer vaak op 80°). Deze kunt u gemakkelijk verlagen naar 60° (maar nooit lager denk aan de “legionellabacterie”) zonder aan comfort te moeten inboeten.

Controleer regelmatig de waterdruk van uw cv-ketel en breng die dan weer op de juiste werkdruk door water bij te vullen.

Screenshot 2022-01-27 at 14.25.44
Tip 4: Idem voor uw radiatoren

Zet de thermostaatknop op uw radiatoren niet hoger dan nodig. Ontlucht tenminste één keer per jaar uw radiatoren en maak ze ook regelmatig stofvrij. De radiatoren geven dan beter warmte af en verbruiken dus minder gas.

 

Screenshot 2022-01-27 at 14.23.10
Tip 5: Warm water verbruik

Water kookt u energievriendelijker in een elektrische waterkoker, dan met een fluitketel of pan.

Gebruik niet meer water (kookvocht) dan nodig is om een gerecht te bereiden. Gebruik ook een hittebron die past bij de grootte van de pan en gebruik de deksel van de pan.

In Nederland staat men gemiddeld 5 keer per week voor 9 minuten onder de douche. Douche eens een keertje minder en korter en ook nog minder warm.

Niet gratis, maar nu we toch onder de douche staan, koop een waterbesparende douchekop. U bespaart hiermee zowel water als energie.

Screenshot 2022-01-27 at 14.30.13
Tip 6: Kost iets, maar u bespaart veel

Radiatorfolie op de muur achter de radiator kaatst de warmte terug en je verspilt minder warmte in de muur.

Maak kieren en spleten in je huis dicht met een tochtstrip (vergeet de meterkast niet), maar blijf wel zorgen voor ventilatie.

En zijn deze 6 bespaartips voor u niet genoeg klik dan eens op de knop hieronder voor nog eens 101 tips om energie te besparen.

 

Duurzaam Bouwloket

Wilt u profiteren van gratis energiebesparende maatregelen ter waarde van € 70,--?

Klik dan op onderstaande kop voor meer informatie over deze en andere subsidies van de gemeente Almelo voor energiebesparende maatregelen.

Milieu Centraal 

De website van Milieu Centraal  https://www.milieucentraal.nl/  staat vol met soortgelijke tips en raadgevingen om energie en water te besparen.

  • Inzicht in je energierekening

  • Wonen zonder aardgas

  • Verduurzamen kan je deels zelf

  • Klimaatvrij op vakantie

Duurzaam Thuis Twente

Ook op de website van Duurzaam Thuis Twente https://www.duurzaamthuistwente.nl/  staat vol met soortgelijke tips en raadgevingen. 

Een voorbeeld van DTT vindt u hiernaast afgebeeld

Duurzaam-thuis