ENERGIE WAT NU EN WAT DAN

Het is NU de tijd om iets aan te pakken-Energie bsparen doe je nu!

earth, planet, continents-2581631.jpg
Praktische tips voor een duurzamer leven

Iedereen kan wat doen voor het klimaat. De overheid, bedrijven en jijzelf, iedereen doet wat. Dat kan iets groots zijn of juist klein. Goedkoop of duur. De een laat zijn vloer isoleren, terwijl de ander minder voedsel wil verspillen. Iets doen voor het klimaat doe je op jouw manier.

Wanneer je energie en geld wil besparen, levert het isoleren van je huis veel op. Je kunt denken aan het laten isoleren van het dak, de vloer, de gevel of de ramen.

Wat in de toekomst? Windernergie, zonne-energie of toch........

wind turbines, windmills, back-836619.jpg
Geen fossiele brandstof, wat dan?

Zo’n 95 procent van alle woningen gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. De overheid wil dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn. Het is een hele verandering, een ‘energietransitie’. Maar een paar dingen blijven hetzelfde in aardgasvrije huizen: je houdt een warm huis, een warme douche en een kookplaat voor een lekkere maaltijd.

Het beste alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan windparken, zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie. Een overschot aan windenergie kan omgezet worden naar groen (waterstof)gas. Uit mest en rioolslib kan biogas worden gemaakt.

Een ander alternatief: kernenergie. Bij de opwekking van kernenergie komt ongeveer evenveel CO2 vrij als bij wind- of zonne-energie, vele malen minder dan bij fossiele brandstoffen. Toch is over kernenergie veel discussie: over de noodzaak, kosten, kans op ongevallen en het radioactieve afval.