BRANDPREVENTIE

Op deze pagina willen wij u informeren wat u kunt doen aan brandpreventie en wat u moet doen in geval van brand.

Er is een speciale webpagina over Rookmelders.

Tips om BRAND te voorkomen

 1. Verlaat nooit de keuken als u aan het koken bent. Mocht u toch even uit de keuken weg moeten terwijl het gas brandt, zet dan de kookwekker als herinnering
 2. Probeer nooit een vlam in de pan te blussen met water. Houd het hoofd koel en gebruik de deksel, een vochtige doek (niet druipend nat) of een blusdeken om de zuurstoftoevoer af te snijden En draai het gas of de kookplaat uit en open een raam of deur totdat het gevaar is geweken.
 3. De filter van de afzuigkap dient u regelmatig te reinigen. Zo blijven er geen brandbare vetresten in plakken.
 4. Als u een schoorsteen hebt, is het van groot belang dat deze minstens een keer per jaar geveegd wordt. Na verloop van tijd stapelen roet en brandresten zich namelijk op in uw schoorsteen. Deze aanslag kan zorgen voor een schoorsteenbrand. Door te laten vegen voorkomt u een schoorsteenbrand.
 5. Zorg voor tweejaarlijks onderhoud van uw cv-ketel. Zonder cv-ketel onderhoud kan uw cv-ketel minder goed werken. Zo kan er schadelijk koolmonoxide vrijkomen zonder dat u dit merkt.
 6. Wees voorzichtig met snel ontvlambare middelen als spiritus en wasbenzine. Zorg ervoor dat er voldoende frisse lucht is. En rook niet tijdens het gebruik van snel ontvlambare middelen.
 7. Steek nooit een sigaret op in een luie stoel of in bed. De kans dat u in slaap valt en de sigaret na smeult is groot.
 8. Plaats kaarsen nooit in de buurt van brandbaar materiaal. Denk aan gordijnen of tafelkleden. Blaas kaarsen altijd uit wanneer u de kamer verlaat.
 9. Trek bij onweer de stekker uit uw tv, computer en audioapparatuur.
 10. In het filter van uw wasdroger blijft stof achter. Stof kan bij hoge temperaturen zorgen voor brand. Reinig het filter van de droger na elke wasbeurt en de condensor eens in de maand.
 11. Ook teveel apparaten aansluiten op één stekkerdoos kan zorgen voor brand door kortsluiting. Zet apparatuur altijd uit als u gaat slapen of het huis verlaat.
 12. Laat apparaten nooit onnodig op stand-by staan. Zet apparaten altijd helemaal uit. Zo voorkomt u dat uw apparaten doorbranden. En verspilt u ook geen
 13. Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij/accu vol is. 's Nachts opladen raden we sterk af.
 14. Installeer een rookmelder. Deze waarschuwt op tijd bij brand in een woning.
 15. Zorg ervoor dat alle inwoners van uw huis het evacuatieplan kennen. Zo weet iedereen wat de snelste en veiligste routes naar buiten zijn wanneer er brand ontstaat.
 16. Brandveiligheid is ook van belang voor uw kinderen. Zorg er ten eerste voor dat u geen lucifers of aanstekers binnen bereik van uw kinderen laat liggen. Leg ook uit wat de risico’s van brand zijn en wat ze kunnen doen als er toch iets fout mocht gaan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat ook zij weten, dat ze 112 moeten bellen en wie, wat, waar moeten doorgeven.

 

Op de website van Brandweer Nederland, brandweer.nl, krijg je nog veel meer informatie over brandpreventie.

EN DAN BRANDT HET TOCH EEN KEER BIJ U

Let op: u heeft meestal maar 3 minuten om veilig uit uw woning te verlaten en tot de brandweer arriveert, bent u op zichzelf aangewezen.

Weet daarom goed wat u en uw medebewoners moeten doen in geval van een brand.

Wat moet u doen?

 • Blijf kalm
 • Waarschuw uw medebewoners
 • Bel de brandweer (112)
 • Sluit de deuren achter u en houd deuren en ramen ook gesloten
 • Blijf bij rook (rook is giftig!) dicht bij de vloer, daar is het langst frisse lucht
 • Verlaat de woning via de kortste veilige weg
 • Ga naar de afgesproken plaats buiten en controleer of iedereen er is
 • Alarmeer ook uw buren, want een brand kan zich snel uitbreiden
 • Wacht op de brandweer en meld hun bijzonderheden (vermiste personen, gasflessen..)
Screenshot 2022-03-31 at 18.25.24

Wat te doen als er geen veilige vluchtweg meer is?

Als u uw woning niet meer veilig kunt verlaten, ga dan naar een kamer het liefst aan de straatkant. Om tegen te gaan dat de rook de kamer binnenkomt legt u een (nat) laken, handdoek of kleed tegen de onderkant van de deur. Eerst dan opent u een raam of de deur naar een balkon en maakt u zich duidelijk merkbaar door te roepen en/of te zwaaien.

AARZEL NOOIT OM DE BRANDWEER TE ALARMEREN OOK AL DENKT U ZELF DE BRAND TE KUNNEN BLUSSEN. 

Uiteindelijk komt de brandweer liever een keer voor een loos alarm (uit bezorgdheid iets melden terwijl er toch geen echt gevaar en/of brand was), dan een keer te laat.

EN Als u 112 belt en meld dan altijd:

 

Wie er belt,

Wat er aan de hand is en

Waar het is